Wanneer is kalium slikken belangrijk?

Heb jij het idee dat je wel een aanvulling kunt gebruiken, maar weet je niet precies wanneer je een tekort hebt of niet? Kalium is een mineraal dat nodig is voor het functioneren van je spieren, je hart en je zenuwen. Als je een tekort hebt zul je dat merken omdat je last van vervelende klachten krijgt. Denk bijvoorbeeld aan overgeven, waterige ontlasting of zelfs diabetes. Als je eenmaal een tekort hebt ben je daar niet zomaar vanaf. Het kan maanden duren voor je het tekort hebt aangevuld. Daarom is voorkomen beter dan genezen. We leggen je in dit artikel alles uit over deze belangrijke bouwstof voor je lichaam. Lees snel verder als je meer hierover wilt weten.

Voorkom een tekort

Kalium zorgt samen met chloride en natrium voor je vochtbalans en de bloeddruk in je lichaam. Gelukkig vind je het in bijna alle voeding. Zo zit het in fruit, groente, vis, vlees, aardappelen, noten, brood en melkproducten. Het wordt goed door ons lichaam opgenomen uit voedsel en je lichaam regelt voor een groot gedeelte de juiste opname zelf. Als je weinig binnenkrijgt zul je het nauwelijks uitplassen. Krijg je veel ervan binnen, dan plas je het overschot uit. Een tekort kan ontstaan als je, door omstandigheden, te weinig hebt binnengekregen. Zo kan het zijn dat je na overgeven of heftige diarree een tekort oploopt. Het is dan belangrijk om dat tekort aan te zuiveren. Je kunt het herkennen aan een verminderde eetlust, zwakke spieren, misselijkheid en lusteloosheid. Een teveel aan de stof zul je niet snel hebben omdat je lijf een teveel zelf opruimt.

Kalium voor gezonde spieren

De juiste hoeveelheid kalium zorgt dat je gezonde spieren hebt en die zijn belangrijk om goed te kunnen functioneren. Als je spieren niet gezond zijn dan kun je niks. Dan wordt bewegen een zware last en voelt alles als een inspanning. Het zorgt ook voor de juiste vochtbalans in je lijf en ook dat hebben je spieren  nodig om soepel te blijven en niet stram en stijf te worden.

Goede werking van het zenuwstelsel

De stof kalium draagt ook bij aan een gezond zenuwstelsel en dat is natuurlijk de basis van alles wat je doet. Je zenuwen sturen alle delen van je lijf aan en zorgen ervoor dat je lichaam naar behoren functioneert. Het is een belangrijke bouwsteen voor je hele lichaam. Daarom is het ook belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Als je dat doet krijg je genoeg van de stof binnen en heb je geen aanvulling nodig.

Een gezond hart met kalium

Verder is kalium belangrijk voor je hart om gezond te blijven. Je hart is een vitaal orgaan waar je niet zonder kunt. Reden te meer om te zorgen dat je hart alle bouwstoffen krijgt die het nodig heeft. Zo blijf je gezond en kan je hart goed je bloed blijven rondpompen door je hele lichaam. Als je klachten hebt die lijken op een tekort aan de stof, raadpleeg dan altijd een arts voordat je kalium gaat kopen. Deze kan het niveau meten in je bloed en je medicijnen voorschrijven als het nodig is. Ook kan de arts je adviseren supplementen te gaan gebruiken die je kunt kopen bij VitaCijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *