Hoe stel je voor jezelf een dieet samen?

Een dieet om alleen af te vallen of vet te verliezen is vrij simpel om zelf samen te stellen. Volg de volgende stappen om zelf een dieet samen te stellen.

Stap 1. huidige situatie

Analyseer voor jezelf allereerst wat je huidige situatie is denk aan vetpercentage en gewicht .

Stap 2. Wat zou je willen veranderen?

Maak voor jezelf de beslissing wat wil ik veranderen aan mijzelf. Zo zijn er veel verschillende doelen waarom je op dieet kunt gaan;
-verlaging vetpercentage
-verhoging vetpercentage(sporters)
-spieropbouw
-reiniging
-afvallen 

Stap 3. plan je dieet

Bepaal over de periode waarin jij je doelstelling wil behalen. 
Hoeveel zou je per week willen afvallen tegenwoordig zijn hier allemaal calculators en applicaties voor. Hier wordt ook berekent wat je dagelijks inname aan voeding mag zijn maar ook de dagelijkse hoeveelheid inname van elke voedingstof.
Zo weet jij van te voren waar je grens ligt. Zodat jij op de goede lijn blijft zitten om je doel te behalen.

Stap 4. Stel je eetschema samen

Je gaat nu je eetschema maken. Kijk allereerst welke ingrediënten niet passen in je dieet dat wil zeggen: ‘’ het behalen van je doelstelling vertragen’’. Zo kan vlees het proces in enkele dieeten vertragen. Echter is vlees te vervangen door   vleesvervangde producten. Vervang toegevoegde suikers voor gezonde suikers en in sommige gevallen helemaal geen suiker.
Stel gerechten samen en houdt de hoeveelheid voedingstoffen goed bij en blijf onder de grens.
Je hebt nu recepten van maaltijden, ontbijten en lunches. Nu kan jij zelf naar eigen smaak indelen op welke dag je welke recepten klaarmaakt.
Jij bent nu elke dag bewust van wat je gaat en mag eten volgens je dieet.

Tip

Zoek recepten van gezonde snacks op. Gezonde snacks hebben het voordeel dat ze de tijdelijke drang aan een snack stillen. En tegelijkertijd je energielevel een boost geven. Daarbij  krijgt je ook nog eens gezonde voedingstoffen binnen.