Welke dieet-maaltijdboxen zijn er, en wat is de beste?

maaltijdboxen

Veel Belgen hebben te maken met een bepaald dieet. Het kan gaan om een medisch dieet zoals een glutenvrij- of lactosevrij dieet, of om een leefstijl dieet zoals vegetarisch, vegan of eiwitrijk. Wanneer je zo’n dieet volgt is het soms best lastig om het elke dag vol te houden. Elke week nieuwe recepten zoeken en bijbehorende boodschappen doen is een tijdrovende klus. Een maaltijdbox kan daarbij soms helpen. In deze blog vind je meer informatie over enkele vaak gekozen dieëten en vertellen we je meer informatie over populaire Belgische maaltijdboxen die je kunnen helpen bij het volgen van zo’n dieet.

Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet is een dieet waarbij je minder koolhydraten eet dan normaal. Koolhydraten zijn suikers en zetmeel die in veel voedingsmiddelen zitten. Bij een koolhydraatarm dieet eet je meer eiwitten, gezonde vetten en groenten. Je vermijdt of beperkt voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst, aardappelen, fruit, peulvruchten en suikerhoudende producten. Een koolhydraatarm dieet kan helpen om af te vallen of om je bloedsuikerspiegel te verbeteren. Het is wel belangrijk om voldoende te variëren en niet te veel verzadigde vetten te eten. Ook is het verstandig om advies te vragen aan een diëtist of gewichtsconsulent als je een koolhydraatarm dieet wilt volgen. Tip: Bekijk hier alle Belgische koolhydraatarme boxen.

Glutenvrij dieet
Een glutenallergie is een aandoening waarbij het lichaam immuunstoffen aanmaakt tegen glutenine, een onderdeel van gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge en gerst. Het eten van gluten kan bij mensen met een glutenallergie leiden tot ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor kan de darm niet goed functioneren en kunnen er verschillende klachten ontstaan.

Als je een glutenallergie hebt, moet je producten vermijden die granen bevatten of waarin granen verwerkt zijn. Denk bijvoorbeeld aan brood, pasta, pizza, koekjes en bier. Ook moet je oppassen voor producten waarvan je misschien niet verwacht dat ze gluten bevatten, zoals sauzen, soepen, ijs en snoepjes. Je kunt wel producten eten die gemaakt zijn van glutenvrije granen of meelsoorten, zoals rijst, maïs, boekweit en quinoa. Ook kun je fruit, groente, aardappelen, peulvruchten, noten en zaden eten zonder problemen.

Lactosevrij dieet

Een lactose-intolerantie is een aandoening waarbij je niet goed tegen lactose kunt, omdat je het niet goed kunt verteren. Lactose is een suiker die van nature voorkomt in melk en melkproducten. Om lactose te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig, dat wordt aangemaakt in de dunne darmwand. Als je te weinig of geen lactase aanmaakt, kan lactose niet goed worden afgebroken en komt het onverteerd in de dikke darm terecht. Daar wordt het bewerkt door bacteriën, die gassen en vetzuren produceren. Dit kan leiden tot klachten zoals buikpijn, krampen, winderigheid, diarree en misselijkheid.

De behandeling van een lactose-intolerantie bestaat uit het beperken of vermijden van lactose in je voeding. Meestal hoef je niet helemaal lactosevrij te eten, want kleine hoeveelheden lactose geven vaak geen klachten. Je moet wel oppassen voor producten die veel lactose bevatten of waarin melkbestanddelen zijn verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan gewone melk, chocolademelk, smeerkaas, vla, pudding en ijs. Je kunt wel producten gebruiken die gemaakt zijn van plantaardige melkvervangers (zoals soja-, amandel- of havermelk) of die weinig tot geen lactose bevatten (zoals harde kaas of yoghurt. Ook fruit, groente, granen,en de meeste peulvruchten en noten kan je gewoon eten. kun je fruit, groente, granen, peulvruchten en noten eten zonder problemen

Eiwitrijk dieet

Een eiwitrijk dieet is een voedingspatroon waarbij je vooral voedsel eet dat veel eiwitten bevat en het eten van koolhydraten en vetten beperkt. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen van het lichaam en hebben een cruciale rol in het opbouwen en onderhouden van spieren, organen, huid en andere weefsels. Eiwitten bestaan uit aminozuren, waarvan sommige essentieel zijn en via de voeding moeten worden ingenomen.

  • Een eiwitrijk dieet kan helpen bij het afvallen, omdat eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel en de stofwisseling verhogen. Ook kan een eiwitrijk dieet spierverlies voorkomen tijdens het afvallen. Een eiwitrijk dieet kan ook andere gezondheidsvoordelen hebben, zoals een betere bloedsuikerregulatie, een lagere bloeddruk en een lager cholesterolgehalte.
  • Als je een eiwitrijk dieet wilt volgen, moet je vooral kiezen voor hoogwaardige eiwitbronnen die alle essentiële aminozuren bevatten. Dit zijn vooral dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel zonder toegevoegde suikers. Plantaardige producten zoals peulvruchten, noten en zaden bevatten ook eiwitten, maar vaak niet alle essentiële aminozuren of in lagere hoeveelheden. Daarom is het belangrijk om deze te combineren met andere plantaardige of dierlijke eiwitbronnen.
  • Naast eiwitten moet je ook voldoende groenten eten voor de nodige vezels, vitaminen en mineralen. Je kunt ook wat fruit, volkoren granen of gezonde vetten (zoals olijfolie, avocado of noten) toevoegen aan je dieet voor meer variatie en smaak. Het is niet nodig om helemaal geen koolhydraten of vetten te eten, want deze leveren ook energie en belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam. Zie ook: https://www.nice-info.be/voedingsstoffen/voedingsaanbevelingen-voor-belgi%c3%ab.

Welke maaltijdboxen houden rekening met mijn dieet?

In België zijn er tal van maaltijdboxen. De een is wat meer generiek met algemene recepten voor een breed publiek. Andere boxen houden beter rekening met individuele wensen. Hieronder vind je een korte opsomming met de meest gekozen boxen en de mogelijkheden van diëten:

  • HelloFresh: elke week kiezen uit meer dan 30 recepten. Er zijn geen specifieke diëten die je kunt kiezen, maar door het ruime aanbod is er wel altijd een recept die matcht met jouw wensen
  • Ekomenu: wekelijks kiezen uit 30+ recepten en meer dan 10 leefstijlen waaronder glutenvrij/lactosevrij, vega(n) en eiwitrijk
  • Marley Spoon: meer bijzondere en creatieve recepten waaronder glutenarm en caloriebewuste recepten (minder dan 650 kcal)
  • Foodbag: een echte Belgische maaltijdbox maar behalve vegetarisch geen specifieke diëten mogelijk. Lees meer over Foodbag op Maaltijdboxvergelijken.be
  • Simply You Box: maaltijdbox van Carrefour met vast menu. Er zijn geen specifieke diëten mogelijk.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *